09 List

Pieczona ciecierzyca

Świetna alternatywa dla słonych orzeszków, popcornu czy klasycznych czipsów. Idealna do chrupania przez telewizorem.

1 opakowanie suchej ciecierzycy (można użyć ciecierzyce w puszce)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka oregano

1/4 łyżeczki soli morskiej

 

Suchą ciecierzycę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie zalać zimną wodą i gotować godzinę pod przykryciem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciecierzycę osuszyć. Wysypać na blachę i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać z przyprawami i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut aż będzie chrupka. Wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ