
1 opakowanie suchej ciecierzycy (można użyć ciecierzyce w puszce)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki soli morskiej
Suchą ciecierzycę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie zalać zimną wodą i gotować godzinę pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciecierzycę osuszyć. Wysypać na blachę i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać z przyprawami i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut aż będzie chrupka. Wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Twój komentarz