16 Gru

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Bezglutenowe odchudzone brownie

170g oleju kokosowego

250g gorzkiej czekolady (bez glutenu)

3 jaja

105 g mąki ryżowej

30g mąki z tapioki

2/3 szklanki ksylitolu

szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Olej kokosowy roztopić w rondelku, dodać 200g czekolady połamanej na kosteczki i całość roztopić na mały ogniu mieszając od czasu do czasu, nie podgrzewając przy tym za bardzo masy. Pozostałe 50g czekolady drobno posiekać. Jaja rozmiksować razem z ksylitolem, dodać do nich roztopiną masę czekoladową i jeszcze raz zmiksować. Nastepnie dodać mąkę, szczyptę soli i całość zmiksować na gładkie ciasto. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną blaszkę i posypac posiekaną czekoladą. Ciasto piec 30-35 minut. Odstawić na około 30 minut.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ