23 List

Krem z ciecierzycy z kurkumą

Wegańska zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200g ciecierzycy
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (można użyć też krowiego)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie, sól i pieprz do smaku

Suchą ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc do namoczenia, a następnie gotować pod przykryciem około 2 godziny do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Cebulę, czosnek, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek. Doprawić kuminem i kolendrą. Smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki oraz ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem, dodać kurkumę, paprykę w proszku, listek i ziele angielskie. Całość wymieszać, dodać bulion, i gotować pod przykryciem około 20 minut do miękkości składników. Po tym czasie dodać mleko i podgrzać całość jeszcze około 2 minuty. Zupę zmiksować na pomocą blendera. Podawać z prażoną ciecierzycą, natką pietruszki lub kolendrą.

Twój komentarz




POKAŻ