10 Gru

Bananowe ciasto z karmelem daktylowym bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia na orzechowym spodzie, przekładane bananami i masą daktylową, udekorowane bitą śmietaną z mleczka kokosowego.

Spód:

3 szklanki mieszanki orzechów np. migdałów, nerkowców, laskowych, nasion słonecznika i dyni

14 daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie co najmniej przez godzinę, najlepiej całą noc)

2 łyżki naturalnego kakao

szczypta soli,

szczypta cynamonu

3 łyżki wody

Orzechy i nasiona zmiksować w malakserze z daktylami, wodą, kakao, cynamonem i solą. Masę wyłożyć na okrągłą blachę. Wstawić ją do lodówki, aby się schłodziła.

Masa daktylowa:

3 szklanki daktyli (namoczonych wcześniej w wodzie)

1 łyżka masła orzechowego

5 bananów

3 łyżki wody pozostałej namoczeniu daktyli

Daktyle zmiksować z masłem orzechowym i wodą.Jeśli masa będzie zbyt gęsta, należy dolać trochę więcej wody.

Banany pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na schłodzonym wcześniej spodzie. Na banany nałożyć masę daktylową i przełożyć pozostałymi bananami.

Śmietanka z mleczka kokosowego:

200 ml mocno schłodzonego mleczka kokosowego (najlepiej użyć tylko gęstej kremowej części bez wody)

30g ksylitolu

2 łyżki żelatyny

2 łyżki żelatyny zalać zimną wodą (tak aby tylko ją zakryć wodą) i odstawić na 10 minut. Mleczko ubić, dodać ksylitol i ponownie miksować. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w garnuszku (uważać aby nie zagotować żelatyny ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Po rozpuszczeniu dodać łyżeczkę ubitego mleczka, aby uniknąć dużej różnicy temperatur, po czym dodać całą zawartość do wcześniej ubitego mleczka i zmiksować do połączenia mas.

Gotową masę dodać na wierzch ciasta schłodzić w lodówce przez godzinę a najlepiej całą noc. Posypać kakao.

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ