23 Sier

Placuszki z borówkami

Placuszki z mąki ryżowej z borówkami podane z syropem klonowym. Idealne na śniadanie :)

500ml mleka kokosowego/ krowiego

1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej/owsianej/pełnoziarnistej

2 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki ksylitolu

szczypta soli

sezonowe owoce np. borówki/jagody/maliny/truskawki

syrop klonowy lub miód do polania gotowych placuszków

Mleko przelać do miski, dodać jajka, ksylitol, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać rózgą lub trzepaczką na gładką masę. Dodać owoce i delikatnie wymieszać masę łyżką. Rozgrzać patelnię teflonową i nakładać po 2 łyżki ciasta. Placuszki smażyć z obu stron przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu aż będą lekko zrumienione.  Gotowe placuszki polać miodem lub syropem klonowym.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ