05 Sier

Indyk w sosie kurkowym z kaszą bulgur

Sezon kurkowy w pełni dlatego śpieszmy się go wykorzystać ;) W swojej kuchni najczęściej wykorzystuje je jako dodatek do jajecznicy, omleta, zapiekanek lub jako składnik sosu do mięs lub makaronów. Koniecznie wypróbujcie ten przepis:)

Składniki na 1 porcję:

150g filetu z indyka

300g kurek

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 mały jogurt naturalny

2 łyżeczki oliwy

50g kaszy bulgur

garść świeżego koperku

sól, pieprz do smaku

Kurki zalać wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką,  sprawdzić czy są czyste i osuszyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zeszklić posoloną cebulę, dodać czosnek. Wymieszać. Następnie dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Zestawić z ognia, odczekać 2 minuty i wlać jogurt, wsypać koperek i dokładnie wymieszać Doprawić solą, pieprzem.

Filet z indyka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do miękkości na łyżeczce oliwy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanego indyka dodać do sosu kurkowego. Całość dokładnie wymieszać.

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ